Praktijk Orthomoleculaire Therapie
Prins Hendriklaan 27
3433 EH Nieuwegein
info@orthomoleculair-nieuwegein.nl
Tel.: 030 – 7 85 77 85

Fibromyalgie – mogelijkheden met voeding en homeopathie

Fibromyalgie betekent simpelweg ‘pijn in spieren en bindweefsel’. Bindweefsel is letterlijk weefsel wat organen aan elkaar verbindt, zoals kapsels, banden, pezen, enz. De aandoening komt voor bij 1 tot 3% van de Nederlanders. Bij vrouwen komt het 9x zoveel voor als bij mannen. Dat geeft al aan dat er mogelijk een hormonale factor in het spel is. Maar dat is niet de enige factor. We zetten ze hier op een rijtje.

Regulier wordt fibromyalgie ingedeeld bij de reumatische aandoeningen. ‘Weke delen reuma’ is de benaming. Bij artritis zijn de gewrichten aangedaan, bij artrose het kraakbeen. Bij fibromyalgie gaat het om de spieren en het bindweefsel. De diagnose is inmiddels erkend door de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie). Fibromyalgie en voeding

De diagnose wordt gesteld als er chronische pijn en/of stijfheid is op minimaal 3 plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts. De klachten moeten minimaal 3 maanden aanwezig zijn. Van de zogeheten 18 ‘tender points’ moeten er 11 pijn doen. Uiteraard moet er dan geen sprake zijn van een andere reumatische aandoening.

De reumatoloog kan niet zoveel met fibromyalgie. Nadat de diagnose is gesteld volgt simpelweg het advies om meer te bewegen en zo nodig pijnstillers te nemen. Eventueel kan fysiotherapie of cognitieve gedragstherapie iets betekenen. Gelukkig zijn er op het terrein van de voeding en de homeopathie goede mogelijkheden om de klachten te verlichten.

Factoren die een rol spelen bij fibromyalgie:

  • voedingsstoffen
  • zuurgraad
  • immuunsysteem
  • aanleg, erfelijkheid
  • hormonale systeem
  • stress
  • beweging
  • slaap

Er is een reeks voedingsstoffen die een rol spelen bij fibromyalgie. Van deze reeks zijn vitamine D en magnesium de belangrijkste. Een tekort aan vitamine D kan een klachtenbeeld geven wat lijkt op fibromyalgie. Dit geldt ook voor ijzer. Het is dus van belang om eerst na te gaan of er niet een tekort aan vitamine D of ijzer is. Nu is er een verschil van mening over de benodigde bloedwaarde van vitamine D. De huisarts is al tevreden met een bloedwaarde van 50. In het alternatieve veld vindt men in de regel dat deze 100 moet zijn. Bij fibromyalgie is voldoende vitamine D in de voeding van belang. We maken zelf vitamine D aan in de huid onder invloed van de zon.

Vitamine D maken we zelf aan in de huid, onder invloed van zonlicht. Aangezien we in Nederland vaak te weinig zon krijgen, maken we meestal te weinig aan. Vooral in de winter is het raadzaam om vitamine D aan te vullen. Dit geldt in feite voor iedereen, ter preventie van een scala aan aandoeningen waarbij een tekort aan vitamine D een rol speelt. In de voeding komt vitamine D vooral voor in vette vis, vlees, ei en zuivel.

Voor meer informatie over de rol van vitamine D bij het ontstaan van chronische aandoeningen, zie het boek ‘Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten’ door dr. G. Schuitemaker, te bestellen bij Ortho Communications & Science

Wat veel mensen niet weten is dat vitamine D magnesium nodig heeft om goed opgenomen te kunnen worden. Ook magnesium komen we vaak tekort. Het hoort in de groente te zitten, maar daar zit het te weinig in. Goede bronnen zijn nog cacao, amandelen en bananen. Een tekort aan magnesium is een factor in het ontstaan van een lange lijst aandoeningen. Vooral het bewegingsapparaat is gevoelig voor een tekort. En het zijn vooral stijfheid en verkramptheid die het gevolg zijn. Na zuurstof en water is magnesium de belangrijkste stof die we nodig hebben.

Er zijn diverse vormen van magnesium. Voor veel mensen met klachten van fibromyalgie is de meest effectieve vorm magnesiumchloride. Deze vorm wordt het best opgenomen via de huid met een bad, voetenbad, of een spray. Voor meer informatie hierover, zie de pagina Aanbevolen op deze website.

Een te hoge zuurgraad van het lichaam kan de klachten van fibromyalgie verergeren. Daarom is het van belang om de zuurgraad optimaal te houden. Dit doe je door de hoeveelheid dierlijk eiwit te beperken en de hoeveelheid groente en fruit zo nodig te verhogen. Let wel, zuur fruit is juist gunstig voor de zuurgraad. Het gaat om de zuurrest die voeding achterlaat. Bij dierlijk eiwit is die het hoogst.

Ruta Graveolens wijnruit fibromyalgie voeding homeopathie

Ruta Graveolens (wijnruit), één van de middelen die veel worden ingezet bij fibromyalgie in de homeopathie

Het immuunsysteem is van belang in het verweer tegen een groot aantal aandoeningen. Hier spelen ook erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol. Met een goed functionerend immuunsysteem kan het lichaam zich goed weren tegen allerlei invloeden van buiten. Hier bepaalt ook aanleg welke aandoeningen om de hoek kijken als die afweer niet optimaal is.

Eén van de meest effectieve manieren om het immuunsysteem te ondersteunen is de homeopathie. Het gaat hier om een individuele benadering, gebaseerd op 200 jaar ervaring. Hierin wordt ook gekeken naar erfelijke factoren, mentale factoren, de invloed van stress en andere invloeden van het dagelijks leven. Speciaal van belang bij fibromyalgie is de relatie met een eventueel doorgemaakte Ziekte van Pfeiffer. Als iemand vroeger Pfeiffer heeft gehad en nu fibromyalgie, is de kans aanwezig dat de Pfeiffer nog steeds latent aanwezig is. Met een aantal specifieke homeopathische middelen kan die belasting met Pfeiffer worden verlicht. Op deze manier krijgt de fibromyalgie minder voet aan de grond.

Bij hormonale invloeden speelt vanzelfsprekend de vrouwelijke cyclus een rol. Onderbelicht in het onderwerp fibromyalgie is echter de invloed van cortisol. Onder invloed van stress produceren de bijnieren het hormoon cortisol. Als de stress langdurig is, kan er de beruchte bijnieruitputting ontstaan. Een overproductie van cortisol op lange termijn werkt het ontstaan van fibromyalgie in de hand bij mensen die er aanleg voor hebben.

Voor beweging geldt het omgekeerde. Het belang van beweging bij fibromyalgie wordt overschat. Dit is althans de mening die geldt in orthomoleculaire kringen. Natuurlijk is beweging belangrijk, maar men suggereert vaak dat het de oplossing is voor het probleem. Dat is het niet. Vaak wordt ook aangeraden teveel te sporten. Bij fibromyalgie is het juist van belang om rustig en onbelast te bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn uitstekend. De loopband en de sportschool zijn voor later.

Van het allergrootste belang in de levenswijze bij fibromyalgie is een goede slaap. Zonder een goede slaap is de kans op verlichting van de klachten miniem. Ook daarin kan magnesium een rol vervullen. Dit mineraal werkt bij uitstek ontspannend. Verder kan de slaap worden verbeterd met een reeks kruiden en homeopathische middelen. In de levenswijze is het raadzaam te zorgen voor voldoende donkerte in de slaapkamer. Alleen bij donker wordt door het lichaam melatonine geproduceerd, het slaaphormoon dat ook het herstel bij ziekte bevordert. Melatonine wordt verder aangemaakt op basis van het gehalte aan serotonine. Dit heet ook wel het gelukshormoon. Het wordt juist overdag aangemaakt, bij voldoende daglicht. Zo kunt u op eenvoudige wijze bijdragen aan het scheppen van de voorwaarden voor herstel.

 

© Jeanine Slot 2019

Post Tagged with

Comments are closed.

Praktijk Orthomoleculaire Therapie