Praktijk Orthomoleculaire Therapie
Prins Hendriklaan 27
3433 EH Nieuwegein
info@orthomoleculair-nieuwegein.nl
Tel.: 030 – 7 85 77 85

Voedingsstoffen bij de Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn en voeding

Links een dikke darm met de Ziekte van Crohn. Rechts een gezonde dikke darm. Foto: Slideplayer.com

De Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen steeds vaker voor, zo zegt de Vlaamse apotheker G. Vergote in een lezing in Amsterdam, afgelopen week. De Ziekte van Crohn komt nu al voor bij één op de vijfhonderd mensen. Bij colitis ulcerosa is de verhouding één op duizend tot twee duizend.

Geert Vergote is doctor in de farmaceutische wetenschappen en docent aan de Universiteit van Leuven. Hij houdt zich ook bezig met een natuurlijke benadering van ziekten en dan vooral specifieke voedingsstoffen die het lichaam kunnen ondersteunen.

Vrij bekend is dat curcumine en vitamine D gunstig zijn bij de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook bekend zijn omega 3 vetzuren en magnesium. Deze stoffen remmen ontstekingen in het algemeen.

Minder bekend is dat foliumzuur van belang is, vooral als er methotrexaat per infuus wordt toegediend. Foliumzuur is een B-vitamine. Voor B-vitaminen geldt dat ze beter worden opgenomen in combinatie met elkaar. Vooral de combinatie van foliumzuur met vitamine B6 en B12 werkt gunstig.

Ook minder bekend is dat emulgatoren in kant-en-klaar maaltijden absoluut gemeden moeten worden bij de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze stoffen zijn schadelijk voor het darmslijmvlies. Ze lossen het darmslijmvlies enigszins op. Geen pakjes en zakjes dus, maar alles vers.

Vlaams huisarts P. Lanoye die het tweede deel van de dag voor zijn rekening nam, benadrukte het belang van colloïdaal zilver, kokosvet en de stoffen quercetine en EGCG, een stof in groene thee.

Hij hecht verder veel waarde aan het minderen van glucose in de voeding. Minder suikers dus. Gek genoeg betekent dit dat er ook gematigd moet worden met fruit. Fruit bevat glucose. Voor mensen met de Ziekte van Crohn is het van belang om er niet teveel van te nemen.

© Jeanine Slot 2019

 

Comments are closed.

Praktijk Orthomoleculaire Therapie