De noodzaak van vitamine D
Dat we vitamine D nodig hebben is een gegeven. Alleen de benodigde hoeveelheid is onderwerp van discussie. Gelukkig komt er steeds meer erkenning voor de theorie dat we niet genoeg hebben aan de zon en aan de voedingsmiddelen waar het in zit. We zullen echt moeten suppleren. Dit betekent dat we vitamine D in de vorm van een capsule of druppels zullen moeten toevoegen aan ons menu.
Voor welke aandoeningen is vitamine D extra van belang?
De apotheker en doctor in de geneeskunde G.E. Schuitemaker stelt terecht dat je beter kunt vragen welke aandoening niét is gebaat bij vitamine D. In zijn boek ‘Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten’, geeft hij de volgende opsomming:
- botontkalking
- artritis
- artrose
- multiple sclerose
- kanker
- hart- en vaatziekten
- suikerziekte
- ontstoken tandvlees
- depressie
- PMS (premenstrueel syndroom)
- lage rugpijn
Hoeveel vitamine D hebben we nodig?
De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine D is 5 microgram. Dit advies komt dus van de Gezondheidsraad. Die gaat ervan uit dat blootstelling aan de zon voor het merendeel van onze behoefte aan deze vitamine zorgt. Het is natuurlijk maar zeer de vraag of dat ook voor het noordelijk gelegen Nederland geldt. Orthomoleculair deskundigen adviseren een veelvoud van de 5 microgram.
Schuitemaker legt in zijn boek uit dat de Gezondheidsraad enkel oog heeft voor het voorkómen van ernstige aandoeningen op dat moment. Er wordt daarbij niet gekeken naar het lange termijn effect. Botontkalking (osteoporose) begint al op jonge leeftijd. Pas later ontstaan er botbreuken. Met een dagelijkse consumptie van 25 microgram van de vitamine kunnen per jaar in Nederland 7000 doden als gevolg van kanker worden voorkomen.
Schuitemaker sluit zich aan bij het advies van veel andere experts op het gebied van vitamine D om dagelijks 50 microgram te suppleren. Omgerekend in Internationale Eenheden is dit 1000 IE.
Voor meer informatie, zie www.ortho.nl
© Jeanine Slot 2016