Kurkuma effectief bij reuma
Keukenkruid kurkuma heilzaam bij reuma en andere aandoeningen
We kennen allemaal het keukenkruid kerrie. Minder bekend is dat kerrie een verzameling is van diverse afzonderlijke keukenkruiden. Het voornaamste hiervan is kurkuma. Het is een Indiaas keukenkruid. Daar heeft het een lange traditie. Het is de kurkuma die de kerrie zijn goudgelen kleur geeft. De Nederlandse naam is dan ook simpelweg ‘geelwortel’.
Langzaam krijgt de heilzame werking van kurkuma meer bekendheid. Het gaat hier dan om de stof curcumine. Deze stof is effectief gebleken bij tal van aandoeningen, waaronder:
- reumatische artritis en artrose
- de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
- slijmbeursontsteking
- glaucoom (groene staar)
- diabetes en schade aan het oog als gevolg van diabetes
- oogontsteking
- depressie en burn-out
- candida, met name in de darm
- maagslijmvliesontsteking
- angsten
- de Ziekte van Alzheimer
- kanker, met name darmkanker
- bacteriën, virussen en schimmels
De opname van de heilzame stof curcumine door de darmwand wordt verhoogd door de gelijktijdige inname van zwarte peper. Maar bij darmkanker, de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is het juist effectiever als de curcumine in de darmwand zijn werk kan doen. Bij die aandoeningen is het dus raadzaam om géén peper met kurkuma te combineren.
Bij reumatisch artritis en artrose willen we juist ook dat de curcumine in het hele lichaam zijn werk kan doen. Dus daar is de gelijktijdige inname van zwarte peper aan te bevelen. Hoog gedoseerd is curcumine even effectief als een pijnstiller. Het zorgt voor een verminderde zwelling en verminderde stijfheid van het gewricht.
De stof curcumine remt ontstekingen. Dit geldt voor reumatische aandoeningen, de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en slijmbeursontsteking. Maar ook bij elke andere ontsteking is het zeker het overwegen waard de voeding uit te breiden met een hoge dosis curcumine. Dit kan genomen worden in capsulevorm of gewoon als keukenkruid.