ADHD geen ziekte
Wat betekent ‘ADHD’?
De gewone betekenis van ‘ADHD’ is Alle Dagen Heel Druk, maar officieel is het Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.
ADHD geen ziekte
Volgens de psychologe Laura Batstra is ADHD geen ziekte, maar een etiket wat mensen opgeplakt krijgen als ze een aantal gedragskenmerken hebben. Er bestaan geen objectieve tests voor het aantonen van ADHD, zoals bij lichamelijke ziekten.

drs. L. Batstra, Hoe voorkom je ADHD?, uitg. Nieuwezijds
Batstra is van mening dat de diagnose veel te snel wordt gesteld. Ze legt dit helder uit in haar boek ‘Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen’ (uitg. Nieuwezijds, 2012).
Batstra: “Ouders willen pillen omdat hun wijsgemaakt is dat ADHD een aanwijsbaar probleem is in het brein van hun kind. De meeste ouders geven hun kind met grote tegenzin medicatie, maar er is hun verteld dat ze hun kind tekortdoen en misschien zelfs schade berokkenen als ze geen medicatie geven. Ouders en leerkrachten worden massaal verkeerd voorgelicht.”

drs. L. Batstra
Verder zegt ze dat 78% van de mensen die de criteria voor de diagnose ‘ADHD’ hebben opgesteld financiële banden hebben met de farmaceutische industrie.
De explosieve stijging van het aantal kinderen en volwassenen dat het etiket ‘ADHD’ krijgt opgeplakt, naar schatting inmiddels zo’n 200.000, heeft het afgelopen jaar zelfs politiek Den Haag zorgen gebaard.
Medicijnen tegen ADHD
Nadat de zogenaamde diagnose is gesteld, kan een medicijn worden voorgeschreven. Dit is meestal Ritalin, Concerta, Strattera of Medikinet. De werkzame stof hiervan is methylfenidaat, een stof die lijkt op cocaïne. De stof valt dan ook onder de opiumwet.
Bijwerkingen
Medicijnen tegen ‘ADHD’ kunnen de volgende bijwerkingen hebben:
- stoornissen in de groei en seksuele ontwikkeling
- hartafwijkingen
- leverschade
- gewelddadig gedrag
- psychotisch gedrag
- zelfmoord
Volgens het European Medicines Agency mag methylfenidaat pas worden gebruikt als andere, niet-medicamenteuze maatregelen onvoldoende zijn gebleken.
Drs. L. Batstra, Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen, uitg. Nieuwezijds
© Jeanine Slot