Praktijk Orthomoleculaire Therapie
Prins Hendriklaan 27
3433 EH Nieuwegein
info@orthomoleculair-nieuwegein.nl
Tel.: 030 – 7 85 77 85

30 jaar orthomoleculaire geneeskunde in Nederland

Afgelopen weekend vierde de MBOG haar 30-jarig bestaan. De ‘MBOG’ staat voor Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde. Het was een reactie op de Artsenfederatie KNMG, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van Geneeskunde.

Linus Pauling is de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde

Linus Pauling (1901 – 1994)

De orthomoleculaire geneeskunde op zich is iets ouder, namelijk precies 50 jaar! In 1968 introduceerde Linus Pauling de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ en sindsdien is de term in gebruik gebleven. Het is een aanvulling op de reguliere geneeskunde, niet een vervanging ervan.

Linus Pauling was een Amerikaans scheikundige. Hij is de enige ter wereld die twee ongedeelde Nobelprijzen heeft ontvangen. Dat betekent dat hij die prijs niet heeft gekregen als deel van een team, maar alléén. En dat dus twee maal. Eén maal voor de scheikunde, en één maal voor de vrede.

In 1988 introduceerde dr. G. Schuitemaker de orthomoleculaire geneeskunde in Nederland. Schuitemaker is apotheker en doctor in de geneeskunde. In dat jaar werd ook de MBOG opgericht, nu dus 30 jaar geleden.

Bij veel mensen is de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ niet bekend. Kort gezegd gaat het erom het lichaam optimaal te voeden, zodat de kans op het ontstaan van ziekte wordt verlaagd. Dat gaat dus met name om de toediening van voldoende vitaminen en mineralen. Vanwege onze bewerkte voeding en een uitgeputte landbouwgrond, hebben veel mensen daar een tekort aan. Leefstijl speelt daarin natuurlijk ook een rol. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam, is een factor in het ontstaan van een groot scala aan chronische aandoeningen.

De viering van het 30-jarig bestaan van de MBOG gebeurde in het NBC in Nieuwegein. Er was een vijftal sprekers uitgenodigd die hun zienswijze gaven op voeding. Er zijn weinig onderwerpen waar zoveel controverse over bestaat als het onderwerp ‘voeding’. Dat bleek ook op deze dag. Dat maakte de dag juist zo interessant.

Voor meer informatie over de MBOG, zie de website van de MBOG

 

© Jeanine Slot 2018

Post Tagged with , ,

Comments are closed.

Praktijk Orthomoleculaire Therapie